Besøke

Finnskogen er en unik skog. Her begynner Taigaen – jordens grønne skjerf. Her finnes naturoaser med en unik mosaik av livsrom for planter og dyr. Her finnes spennende mennesker, en særpreget kulturarv og interessante arrangementer. Her finnes godt vertskap på små og store overnattingsbedrifter. Alt dette bidrar til gode opplevelser. Finnskogen byr på mye om du lar deg leve inn i skogen, historiene og mystikken.
Her finner du:

  • stier gjennom mystisk gammelskog
  • kildevann og kaldkjelder som springe rett ut av bakken
  • unik flora og dyreliv
  • vassdrag og store sjøer for fiske og båtliv

De store skogene ble Finnskog, da en unik gruppe finske innvandrere tok den i bruk på sin helt spesielle måte. Det har påvirket natur, folk og kultur helt til i dag.
Her kan du oppleve:

  • helt unike bygninger som røykstuer og røybadstuer
  • magiske symboler og runesanger
  • varierte vandringsleder og sykkelstier
  • lokal skogmat og spesielle skogfinske retter

Severdigheter på Finnskogen

7-torpsleden

Vandring. 7.8 km. 4-5 timer.
Sted: Lomsen sjø, sør for Lekvattnet.​

7-torpsleden är en åtta kilometer lång vandringsled som passerar sju skogsfinska torp, både i Sverige och i Norge. Man kan starta antingen vid sjön Lomsen, ca 1 mil söder om Lekvattnet på svenska sidan eller vid Lebiko på norska sidan. Leden är omtyckt av bland andra skolklasser eftersom man lär sig mycket om skogsfinsk historia.

Finnetunet

Museum. Historie.
Sted: Svullrya, Grue.​​

Finnetunet er et finnetorp som består av bygninger og gjenstander som viser byggeskikk, gårdsmiljø og levekår på 1900-tallet. Bygninger har blitt flyttet til museet og gjenreist der for å skape et enhetlig tun. Om sommeren holdes flere arrangementer her.

Finngården Kvarntorp

Kulturminne. Gård.
Sted: Karmenkynna, Lekvattnet.

Finnegården Kvarntorp/Myllylä ligger på en høyde nord for sjøen Lomsen, ca. 10 km sør for Lekvattnet. Bygningene på denne flotte gården er fra 1770-åra og er meget godt vedlikeholdt. Den siste som bodde på Kvarntorp, Klara Persson tok godt vare på mange gamle gjenstander, og da hun døde i 1950, arvet Torsby kommune et godt bevart tidsminne.

Håberget Gård

Kulturminne. Gård.
Sted: Håberget, Nybergsund.​

​​Finnegården Håberget fra ca 1700 ble kjent for hele Norge da gården ble besøkt i programserien ”Der ingen skulle tru at nokon kunne bu”. Gården ligger ved Finnskogleden, ni km sør for Søre Osen. Kunstnerparet Dag og Gry Hansen bor der med sin familie.

Östmark

Tettsted. 
Sted: Östmark, Värmland.​

​​Östmark, med sin stora vackra kyrka, var en gång en av de mest centrala finnbygderna. I mitten av 1800-talet bodde mer än 6000 personer här, vilket var fler än i Karlstad vid samma tid! Utflyttningen till Nordamerika var stor, fler än 2 500 personer lämnade Östmark och under 1900-talet började befolkningen minska.

Finnskogleden

Vandring. 62.7 km. 168 timer.
Sted: Gjennom Norge og Sverige.​

Finnskogsleden är 24 mil lång. Den går kors och tvärs över riksgränsen mellan Morokulien i Eidskog/Eda i söder och Søre Trysil i norr. Från 2005 utgör Finnskogsleden en del av den så kallade Gränssömmen, från Halden till Treriksröset, närmare 250 mil.

​Mer info: www.finnskogleden.com

Torsby Finnskogcentrum

​Museum. Kulturminne.
Sted: Lekvattnet, Torsby.

I 2014 åpnet det nye Torsby Finnskogcentrum i Lekvattnet. Den ombygde skolebygningen har fått en særpreget fasade av tømmerstokker. Museet er en del av Värmland Museum og drives i samarbeid med Torsby kommune. Museet er blitt en møteplass hvor den skogfinske kulturarven er satt i fokus. Her møter en deler av en unik nordisk historie, med fortellinger om menneskeskjebner og skogfinnenes levesett, spesielt i forhold til skogfinnene dyrkingsmåte, svedjebruk.

Korset i Röjden

Severdighet. Historie.
Sted: Röjden, Torsby

Något öster om Fallsjön (Norra Rögden), som delas av riksgränsen, ligger byn Röjden. Den är kanske mest känd för ”korset i Röjden”, en korsformad figur i marken där ingenting gror. Hur korset har uppstått är oklart, men figuren har funnits och varit obeväxt i mer än hundra år. Inte konstigt att många förbinder det med magi och trolldom.

Kafè Finnskog

Kafè.
Sted: Vermundsjøen, Åsnes.

Kafé Finnskog er viden kjent for sin rikholdige meny og intime atmosfære i den gamle tømmerbygningen fra 1850-tallet – opprinnelig et kornlager. Kafé Finnskog er ikke bare et spisested, men også et møtested for kurs, konferanser og ferieopphold.

Åsnes Finnskog kirke

Kirke.
Sted: Åsnes, Hedmark.​

​​Åsnes kirke ligger på en odde i Vermundsjøen, like inntil riksveg 206. Med sjøen på 3 kanter, har den blitt et yndet fotomotiv, både sommer og vinter. Den ble offisielt innviet 1861. I starten manglet det kirkeklokke, men en bøyd jernholk fra Letafors Bruk sørget for en slags klokkelyd. Kirken hadde plass til ca. 150 personer. Kirken ble for liten etter hvert, og i 1911 ble den restaurert og ombygget.

Altertavla forestiller «Jesu oppstandelse», en kopi av Hjerlow, etter et maleri av Tidemann. I 1993 ble veikirken åpnet, og det har vært åpen kirke med guide om sommeren siden da.

Röjdåfors kvarn

Severdighet. Historie.
Sted: ​Östmark.

​​Röjdåfors kvarn like øst for utløpet av Røgden, like ved riksvei 201, er bevart som et viktig kulturminne. Her har det vært mølle siden 1697, helt til ca 1960. Møllebygningen som står i dag, er fra 1859. I denne finnes to møllesteiner som drives av vannkraft.

Gräsmark

Naturreservat.
Sted: Torsby, Värmland.

Gräsmarks socken i Sunne kommun ligger i dalgången längs sjön Rottnen, där Rottnaälven rinner ut. Här finns många gårdar och andra lämningar efter den skogsfinska befolkning som levde här.

Gräsmark Kyrka:​​

Gräsmarks kyrka stod klar 1738 och ersatte då den äldre kyrkan som på grund av den stora skogsfinska befolkningen hade blivit för liten. Själva bygget utfördes av svenskar och finnar tillsammans. De berömda takmålningarna från 1770 är gjorda av kyrkomålaren Erik Jonæus.

Finnskogen Kro og Motell

Overnatting. Motell.
Sted: Grue, Finnskog.

​Finnskogen Kro og Motell tilbyr arrangering av familietreff, selskap, bryllup, kick – offs, villmarksturer, hundegrupper, og mye mer
 som tilrettelegging for kanefart, hestetur med kjerre, hundekjøring både sommer og vinter, lavvo med grilling, barne- og ungdomsgrupper, firmaer, bussgrupper og sporløp / rebusløp.

Kafè Mellanbråten

Kafè.
Sted: Lekvattnet, Torsby.

Kafé och Galleri Mellanbråten – ett spännande galleri med både färg och fantasi. Produkter i ylle, siden, tovat, lera, glas och trä.
Sommartid kafé – färska våfflor, kaffe/ espresso/ latte macchiato/ te och hembakade kakor på terrassen.

Spise-og overnattningssteder

Kafé och Galleri Mellanbråten.

Lekvattnet, Torsby​.

I Lekvattnet finner vi Kafé och Galleri Mellanbråten, i denna dalgång med sina berg i väster mot Norge är en trakt som älskas av sina innevånare, och av alla de som en gång besökt denna vackra del av Finnskogen. Välkommen du som aldrig varit här, jag är säker på att du åker iväg ifrån Lekvattnet, med en längtan tillbaka.

Finnskogens Ostaffär.

Lekvattnet 53, 685 91 Torsby​.

En av dem matprodukter som får utmärkelsen “Sverige bästa landskapsmat” är Rökt getost från Finnskogens Ost. En god och genuin värmländsk saga med de djupa skogarnas rökta prägel.

Finnskogtoppen velværehotell.

Finnskogtoppen​, Grue, Finnskog​.

To timer fra Oslo finner du Finnskogtoppen. Et sted som gir deg mer energi, økt fysisk og psykisk velvære, god og sunn mat, spennende kurs og mange behandlingstilbud. Hos oss står helse og velvære i sentrum. Vi ønsker å inspirere deg til et sunt og godt liv – også når du kommet hjem. Vår filosofi er kombinasjonen av trening, mental ro, sunn og ren mat som vil gi deg mer energi til livet

Nedre Juvberget Gård

Åsnes Kommune

Nedre Juvberget gård ligger nordøst i Åsnes kommune, nesten inntil svenskegrensa. Går en Finnskogleden sørover fra Haldammen eller nordover fra Honkaniemi, kommer en fram til gården, som er et godt utgangspunkt for to lette toppturer – Juvbergshetta og Svenskehetta på henholdsvis 611 og 602 m.o.h. Turen kan også legges om Järpliden.
Det går også bilvei helt fram via grenda Posåsen.
Drengestua på gården disponeres av DNT Finnskogen og omegn

Destinasjonselskaper

Ta turen til Finnskogen. Opplev skogene, stillheten og historiene. Lev deg inn.
For mer informasjon om overnatting og opplevelser, kontakt de følgende destinasjonselskapene: